Reviews Dichtbij Vastgoed

Huurders vrije sector beter beschermd tegen extreme huurverhogingen

Huurders in de vrije sector worden vanaf 2023 beter beschermd tegen extreme huurverhogingen. Verhuurders mogen dan de huur niet meer baseren op de inflatie, maar moeten uitgaan van de ontwikkeling van de lonen.

De inflatie is zo hoog dat het kabinet bang is dat huurders in de vrije sector in grote problemen komen. De Wet maximering huurprijsverhoging wordt daarom aangepast. “De huidige wet houdt onvoldoende rekening met tijden van hoge inflatie. Vandaar deze nieuwe systematiek om huurders beter te beschermen”, aldus minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. “Wij willen niet dat mensen op straat komen te staan of dat ze door te hoge woonlasten nauwelijks nog kunnen rondkomen.”

In april kondigde de minister al aan dat hij wil voorkomen dat huurders volgend jaar geconfronteerd worden met een zeer hoge huurstijging. Op dat moment waren onder meer door de oorlog in Oekraïne de prijzen al fors aan het stijgen. In september steeg de inflatie zelfs naar 17,1&, een recordhoogte sinds de Tweede Wereldoorlog.

Tegelijk met de aanpassing is vrijdag 7 oktober de wet om de verhuurderheffing af te schaffen door de minister naar de Tweede Kamer gestuurd.

Huurverhoging maximaal 3,3%

De nieuwe wet betekent dat huurders in de vrije sector in 2022 rekening moeten houden met een huurverhoging van maximaal 3,3%; dat is 2,3% inflatie plus 1%. In 2023 gaat het nieuwe systeem in. Dan moet een huurder rekening houden met de verhoging op basis van de loonontwikkeling plus 1%. Die toevoeging van 1% staat nu ook al in de wet.

In december maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend wat die loonontwikkeling precies wordt. Het aan banden leggen van te hoge huurverhogingen in de vrije sector geldt voor woningen vanaf € 763 per maand. Het gaat volgens het ministerie om 648.000 woningen.


Amsterdam duurste huurstad van Europa

De Europese huurprijzen zijn het afgelopen jaar met maar liefst 16,5% gestegen, zo blijkt uit de Q3 Rent Index van HousingAnywhere. Het afgelopen kwartaal was de stijging 3,5%. Amsterdam is koploper wat betreft de stijgende huurprijzen in Europa, met een stijging van 18,3% van de appartementsprijzen het afgelopen kwartaal en zelfs met 40,9% op jaarbasis.


Amsterdam overtreft alle Europese steden op het gebied van huurprijzen. Zo neemt de hoofdstad een nummer één positie in Europa in als duurste stad voor het huren van een appartement (€2.325), studio (€ 1.998) en kamer (€ 845). Het afgelopen kwartaal stegen de appartementsprijzen in Amsterdam dan ook met 18,3%, de studioprijzen met 17,5% en de kamerprijzen met 5,6%. In Utrecht stegen de kamerprijzen het hardst met 16,5% naar € 699. Opvallend is dat in Utrecht als enige stad in Nederland de studioprijzen daalden met 1,7% naar € 1.1780 per maand.